Ticaret hukuku, ticaret işlemleri ile ilgili tüm hukuki kuralların düzenlendiği hukuk dalıdır.
TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı tarafından Ticaret Hukukuna dair genel bir uzmanlık alanı oluşturulmuştur. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 6’ncı maddesi gereğince Daire Başkanlığı, arabuluculuk uzmanlık alanları ve uzmanlığa ilişkin usul ve esasları belirleyebilme yetkisi verilmiştir.
Ticaret Hukukunda Uzman Arabuluculuk, ticari anlaşmazlıkların çözümüne odaklanan bir arabuluculuk türüdür. Ticari anlaşmazlıklar, ticari sözleşmelerin ihlali, tedarik zinciri anlaşmazlıkları, ticari gayrimenkul anlaşmazlıkları ve diğer ticari faaliyetlerden kaynaklanan çatışmaları kapsamına alır.
Ticaret Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimine katılan adayların edindikleri bilgilerle ticaret hukuku mevzuatından kaynaklanan konularda uzman arabuluculuk faaliyetlerini ilgili mevzuata göre resmi bir şekilde yürütebilmeleri amaçlanmaktadır.
**Ticaret Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi süresince belgeye dayanan ya da eğitim kurumlarınca kabul edilebilen haklı bir mazeret olmadığı müddetçe verilen ders ve çalışmalara katılım zorunludur. Bu yüzden katılım belgesine hak kazanmak için eğitimde devamlılık şartı bulunmaktadır. Derslerin 1/12’sine veya daha fazlasına katılmayan katılımcılara katılım belgesi düzenlenmeyecektir.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığınca aynı anda birden fazla alt uzmanlık alanında eğitime onay verilebilmektedir. Katılımcılar başvurduğu eğitim programı ile süresi önemli olmaksızın aynı zaman diliminde bir başka eğitim programına katılım sağlayamazlar.**
Katılımcılardan bu ayrıntıyı dikkate almasını ve Uzmanlıklara o şekilde başvurmasını önemle rica ederiz.
Eğitim Kapsamı
Eğitimin kapsamı, Adalet Bakanlığı’nın İş Hukuku alanı için yayımlamış olduğu eğitim kitabı içeriği ile belirlenmiştir.
Eğitim Süresi
- Eğitim saati toplamda 32 Saat saattir.
- Teorik Eğitim toplamda 24 saattir.
- Uygulama Eğitimi toplamda 8 Saattir.
Eğitimin İçeriği
- Ticari İşletme Hukuku Arabuluculuk Eğitim Modülü
- Türk Ticaret Kanunu’nun Sistematiği
- Ticari İşletmeyle İlgili Hususiyet Arz Eden Bazı Hukuki İşlemler
- Şirketler Hukuku Arabuluculuk Eğitim Modülü
- Şirketler Hukukuna İlişkin Uyuşmazlıkların Arabuluculuğa Elverişliliği
- Sermaye Koyma Borcundan Kaynaklanan Alacak Davaları
- Ticaret Şirketleri Bakımından TTK’da Düzenlenen Alacak ve Tazminat Davaları
- Kollektif ve Komandit Şirketlere İlişkin Alacak ve Tazminat Davaları
- Limited Şirkete İlişkin Alacak ve Tazminat Davaları
- Anonim Şirkete İlişkin Alacak ve Tazminat Davaları
- Kıymetli Evrak Hukuku’nun 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda Tanzim Şekli
Eğitmenler
TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından özgeçmişleri akredite edilmiş öğretim üyeleri ve uygulamacılar tarafından verilmektedir.
Eğitime kimler Başvurabilir?
Bu eğitim programına Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan arabuluculuk siciline kayıt yaptırmış arabulucular başvurabilmektedir.
Eğitim Sonunda Katılımcılarımıza;
“Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi onaylı Ticaret Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi Katılım Belgesi” verilecektir.
Yorumlar