Tüketici hukuku, tüketicilerin güvenliği, sağlığı ve refahını korumak amacıyla tasarlanmış bir hukuk dalıdır.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 6’ıncı maddesi gereğince Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na, arabuluculuk uzmanlık alanları ve uzmanlığa ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir. Bu kapsamda Arabuluculuk Dairesi Başkanlığı tarafından Tüketici Hukukuna yönelik genel bir uzmanlık alanı oluşturulmuştur. Söz konusu bu düzenleme ile arabulucuların, dava şartı niteliğini taşımakta olan Tüketici Hukukunda Arabuluculuk faaliyetini resmi bir şekilde yürütebilmeleri için bu eğitimi almaları gerekmektedir.
Tüketici hukukunda arabuluculuk, tüketicilerin tedarikçiler veya satıcılarla yaşadıkları ürün veya hizmetlerin kalitesi, teslimat süresi, fiyat, garanti, tamir veya değişim gibi konularda yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde kullanılan bir uzmanlık alanıdır.
Tüketici Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi kapsamında; teorik eğitim, uygulama eğitimi ve taraf vekilliği sonucunda arabulucuların, arabuluculuk müzakerelerini yönetebilme, etkin soru sorabilme, uyuşmazlıkların nitelikli analizini, tarafların yasal haklarının farkında ve bilerek hareket edip etmediğini değerlendirebilme, taraflar için süreci en etkin ve verimli şekilde sonlandırabilme konularında gerekli yeterliğe sahip olmaları öngörülmektedir.
**Tüketici Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi süresince katılımcıların belgeye dayanan ve Eğitim Kurumlarınca kabul edilebilen haklı bir mazereti bulunmadığı müddetçe verilecek ders ve çalışmalara katılımları zorunludur. Bu nedenle katılım belgesine hak kazanabilmek için eğitimde devamlılık şartı bulunmaktadır. Derslerin 1/12’sine veya daha fazlasına katılmayan katılımcılara katılım belgesi düzenlenmeyecektir.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından aynı zaman dilimi içerisinde birçok uzmanlık alanında eğitim verilmektedir.Katılımcılar başvurduğu eğitim programı ile süresi önemli olmaksızın aynı zaman diliminde bir başka eğitim programına katılım sağlayamazlar. **
Katılımcıların bu ayrıntıyı dikkate almasını ve Uzmanlıklara o şekilde başvurmasını önemle rica ederiz.
Eğitim Kapsamı
Eğitimin kapsamı, Adalet Bakanlığı’nın İş Hukuku alanı için yayımlamış olduğu eğitim kitabı içeriği ile belirlenmiştir.
Eğitim Süresi
- Eğitim saati toplamda 32 Saat saattir.
- Teorik Eğitim toplamda 24 saattir.
- Uygulama Eğitimi toplamda 8 Saattir.
Eğitimin İçeriği
- Tüketici Hukukunun Gelişimi ve Niteliği
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Temel Kavramlar
- Ayıplı Mal Teslimlerine Karşı Tüketicinin Korunması
- Temel Tüketici Sözleşmeleri
- Tüketici Kredisi Sözleşmesi
- Tüketici Uyuşmazlıklarının Çözümü ve Arabuluculuğa Uygunluğu
- Dava Şartı Arabuluculuğun İstisnaları
Eğitmenler
TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından özgeçmişleri akredite edilmiş öğretim üyeleri ve uygulamacılar tarafından verilmektedir.
Eğitime kimler Başvurabilir?
Bu eğitim programına Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan arabuluculuk siciline kayıt yaptırmış arabulucular başvurabilmektedir.
Eğitim Sonunda Katılımcılarımıza;
“Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi onaylı Tüketici Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi Katılım Belgesi” verilecektir.
Yorumlar