Fikri ürünler, ait oldukları toplumu geliştirmekle kalmayıp, ülkeler arasında yayılarak tüm insanlığa ulaşırlar. İnsan yaratıcılığı sonucunda oluşan fikri ürünler, uygarlığın gelişmesinin yegâne koşuludur. Ancak günümüzün teknolojik olanakları sayesinde artık belli bir sınıra hapsolmayan bu ürünlerden yararlanmanın, fikri emek ve çaba sahibinin maddi ve manevi haklarına zarar vermeden gerçekleşmesi gerekir.
Bu nedenle medeni toplum gerek fikri haklar alanında eser sahiplerinin haklarını korumak, gerek sınai haklar alanında patentlerin yanı sıra, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım, coğrafi işaretler, entegre devre topografyaları ve yeni bitki çeşitlerinden oluşan sınai mülkiyet haklarını korumak konusunda etkin politikalar benimseme konusu üzerinde hassasiyetle durmaktadır.
Türkiye Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Arabuluculuk Uzmanlık Alanlarını Belirleme Komisyonu, Fikri mülkiyet hukuku konusunu uzmanlık alanı olarak belirlemiştir.
**Fikri Mülkiyet Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi süresince belgeye dayanan ya da eğitim kurumlarınca kabul edilebilen haklı bir mazeret olmadığı müddetçe verilen ders ve çalışmalara katılım zorunludur. Bu yüzden katılım belgesine hak kazanmak için eğitimde devamlılık şartı bulunmaktadır. Derslerin 1/12’sine veya daha fazlasına katılmayan katılımcılara katılım belgesi düzenlenmeyecektir.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığınca aynı anda birden fazla alt uzmanlık alanında eğitime onay verilebilmektedir. Katılımcılar başvurduğu eğitim programı ile süresi önemli olmaksızın aynı zaman diliminde bir başka eğitim programına katılım sağlayamazlar..**
Katılımcılardan bu ayrıntıyı dikkate almasını ve Uzmanlıklara o şekilde başvurmasını önemle rica ederiz.
Eğitim Kapsamı
Eğitimin kapsamı, Adalet Bakanlığı’nın Fikri Mülkiyet Hukuku alanı için yayınlamış olduğu eğitim kitabı içeriği ile belirlenmiştir.
Eğitim Süresi
- Eğitim saati toplamda 24 Saat saattir.
- Teorik Eğitim toplamda 16 saattir.
- Uygulama Eğitimi toplamda 8 Saattir.
Eğitimin İçeriği
- Fikri Haklar
- Marka Hukuku
- Coğrafi İşaretler ve Geleneksel Ürün Adları
- Tasarım Hukuku
- Patent ve Faydalı Model Hukuku
- Sınai Mülkiyet Haklarıyla İlgili Ortak Hükümler
Eğitmenler
TC. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından özgeçmişleri akredite edilmiş öğretim üyeleri ve uygulamacılar tarafından verilmektedir.
Eğitime kimler Başvurabilir?
Bu eğitim programına Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan arabuluculuk siciline kayıt yaptırmış arabulucular başvurabilmektedir.
Eğitim Sonunda Katılımcılarımıza;
“Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi onaylı Fikri Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi Katılım Belgesi” verilecektir.
Yorumlar